MHT logo

Magyar Hebraisztikai Konferencia

 

A Magyar Hebraisztikai Társaság konferenciája

OR-ZSE, Budapest, 2023. február 7. (online)

MAGYAR    ENGLISH
 
OR-ZSE logo
Köszöntő Felhívás Határidők
és program
Jelentkezés Kapcsolat és
regiszráció
Schweitzer József
1922–2015

Kérjük, regisztráljon a Kapcsolat és regisztráció alatt, hogy elküldhessük a konferencia linkjeit.
Ha nem kapta még meg a linkeket e-mailben, ellenőrizze a spam mappáját.

Felhívás

Letölthető felhívás (pdf).

Várjuk a Magyar Hebraisztikai Konferenciára a hebraista kollégák, a hebraisztika társterületeivel foglalkozó oktatók, kutatók, valamint hallgatók és doktoranduszok jelentkezését. A legfeljebb egy oldal hosszúságú kivonatok benyújtásának a határideje 2022. december 18 december 22., amelyet ezen az űrlapon keresztül tehetnek meg, az alábbiak figyelembevételével.

Az előadások tárgya a hebraisztika valamennyi részterületéhez kapcsolódhat, úgymint: a Héber Biblia és annak történeti, régészeti, kulturális, vallástörténeti kontextusa, a hellenisztikus és római kor, Qumrán és a korai zsidóság, a rabbinikus és középkori zsidó irodalom, a zsidó történelem, társadalom-, kultúr- és vallástörténet és így tovább. Történelmi, társadalomtudományi, néprajzi-antropológiai, irodalomtudományi, filozófiai, nyelvészeti és fordítástudományi kutatásokról szóló beszámolókat egyaránt várunk. Az egy-egy felekezethez köthető teológiai munkák azonban, bármennyire értékesek is, kívül esnek a Magyar Hebraisztikai Konferencia által lefedett területek körén.

Tapasztalatok szerint online előadásokat követni kimerítőbb, mint hagyományos előadásokat. Ezért idén csak 25 perc áll egy-egy előadó rendelkezésére, amelynek megosztása 15 perc előadás, 6-8 perc diszkusszió és 2-4 perc technikai átállás. Az előadások nyelve magyar vagy angol. Kizárólag új – publikálatlan vagy frissen publikált, de a hazai szakmai közönség által még nem ismert – eredményeket várunk.

A jelentkezésnek két formáját ajánljuk:

  • Rendes absztrakt: Anonim kivonatot benyújthat bárki, hallgatók, doktoranduszok és kutatók is, akár tagjai, akár nem tagjai a Magyar Hebraisztikai Társaságnak. Ezek az absztraktok kettős anonim bírálaton mennek keresztül a magas szakmai minőség biztosítása érdekében.
  • Hallgatói absztrakt: A doktori fokozattal még nem rendelkező, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő, hallgatói jogviszonyban álló fiatal kutatók absztraktjait külön bíráljuk el. Ha az absztrakt alapján az előadás várható színvonala összemérhető a többiével, ha rendes absztraktként is bejutott volna, akkor annak a rendes programon belül biztosítunk teret. További, ígéretesnek, támogatandónak ítélt hallgatók előadására egy külön szekcióban (szükség esetén rövidebb időkeretben) kerülhet sor.

A legfeljebb egy oldal hosszúságú, anonim kivonatok benyújtásának határideje 2022. december 18 december 22. A kivonatokat pdf formátumban a konferencia honlapján található űrlapon keresztül lehet feltölteni.

Az anonim bírálati folyamatról kezdő kutatóknak érdemes elolvasniuk ezt az oldalt.