MHT logo

Magyar Hebraisztikai Konferencia

Schweitzer-lectures 2024

A Magyar Hebraisztikai Társaság konferenciája

Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest, 2024. február 1.

MAGYAR    ENGLISH
 
PPKE logo
Köszöntő Felhívás Határidők
és program
Jelentkezés Kapcsolat
és helyszín
Schweitzer József
1922–2015

Felhívás

Letölthető felhívás (pdf).

Folytatva az elmúlt évek hagyományát, a Magyar Hebraisztikai Társaság 2024. február 1-én, csütörtökön ismét megrendezi konferenciáját, amellyel a Társaság alapító elnöke, Prof. dr. Schweitzer József (1922–2015) országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg. Az idei konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) szervezi meg, több év után újból jelenléti formában.

Várjuk a Magyar Hebraisztikai Konferenciára a hebraista kollégák, a hebraisztika társterületeivel foglalkozó oktatók, kutatók, valamint hallgatók és doktoranduszok jelentkezését. A legfeljebb egy oldal hosszúságú kivonatok benyújtásának a határideje 2023. december 17 december 20., amelyet ezen az űrlapon keresztül tehetnek meg, az alábbiak figyelembevételével.

Az előadások tárgya a hebraisztika valamennyi részterületéhez kapcsolódhat, úgymint: a Héber Biblia és annak történeti, régészeti, kulturális, vallástörténeti kontextusa, a hellenisztikus és római kor, Qumrán és a korai zsidóság, a rabbinikus és középkori zsidó irodalom, a zsidó történelem, társadalom-, kultúr- és vallástörténet napjainkig. Történelmi, társadalomtudományi, néprajzi-antropológiai, irodalomtudományi, filozófiai, nyelvészeti és fordítástudományi kutatásokról szóló beszámolókat egyaránt várunk. Az egy-egy felekezethez köthető teológiai munkák azonban, bármennyire értékesek is, kívül esnek a Magyar Hebraisztikai Konferencia által lefedett területek körén.

A konferencián 30 perc áll egy előadó rendelkezésére, amelynek javasolt megosztása 20-22 perc előadás és 8-10 perc diszkusszió. Az előadások nyelve magyar vagy angol. Kizárólag új – publikálatlan vagy frissen publikált, de a hazai szakmai közönség által még nem ismert – eredményeket várunk.

A jelentkezésnek két formáját ajánljuk:

  • Rendes absztrakt: Anonim kivonatot benyújthat bárki, hallgatók, doktoranduszok és kutatók is, akár tagjai, akár nem tagjai a Magyar Hebraisztikai Társaságnak. Ezek az absztraktok kettős anonim bírálaton mennek keresztül a magas szakmai minőség biztosítása érdekében.
  • Hallgatói absztrakt: A doktori fokozattal még nem rendelkező, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő, hallgatói jogviszonyban álló fiatal kutatók absztraktjait külön bíráljuk el. Ha az absztrakt alapján az előadás várható színvonala összemérhető a többiével, ha rendes absztraktként is bejutott volna, akkor annak a rendes programon belül biztosítunk teret. További, ígéretesnek, támogatandónak ítélt hallgatók előadására egy külön szekcióban (szükség esetén rövidebb időkeretben) kerülhet sor.

A legfeljebb egy oldal hosszúságú, anonim kivonatok benyújtásának határideje 2023. december 17 december 20. A kivonatokat pdf formátumban a konferencia honlapján található űrlapon keresztül lehet feltölteni.

Az anonim bírálati folyamatról kezdő kutatóknak érdemes elolvasniuk ezt az oldalt.